Sinus Codanus

Havet fascinerar konstmålare i Dalsbruk – aktuell med utställning i Forum Marinum

Merihelena

Emilia Örnmark 10.10.2021 08:00

- Om trettio år ska jag måla min vackraste våg. Än så länge övar jag bara.

Det säger havskonstmålaren Merihelena Leskinen, då ÅU hälsar på i hennes ateljé i Sabbels i Dalsbruk. Hon har en aktiv skapandeperiod bakom sig: från maj till september har hon här i ateljén målat närmare 20 nya havsmålningar till Forum Marinums aktuella havsutställning Hälsningar från Östersjön.

- Jag levde i över ett halvt år med mina Östersjömålningar, säger Leskinen.

För ändamålet beviljades hon ett tre månader långt stipendium på 8 000 euro för konstnärligt arbete av Taike (Centret för konstfrämjande).

Även den vackraste vågen ska målas i Dalsbruk. Här har Leskinen och hennes man hittat sitt drömställe. Många år av distansarbete gjorde flytten från huvudstadsregionen möjlig i mars i år.

- Där fanns för mycket oljud och damm. Vi har letat hus här i flera år och så råkade vi hitta en vacker lägenhet i ett 120-årigt lofthus i Sabbels. Huset har en fin anda och stämningen här i hela trakten är fin. Omgivningen är otroligt vacker och vart man än går finns byns historia närvarande.

Leskinen hade turen att den mindre lägenheten intill var ledig, så nu kan hon trippa till jobbet i ateljén i morgontofflor.

Dock finns planer på att skaffa ett eget hus, och en segelbåt ska det också bli utöver den fiskebåt paret nu har. Mer utrymme behöver Leskinen för att måla och förvara verken, och siktar in sig på en lokal i den gamla fabriken i Dalsbruk.

Varför valde ni just Kimitoön?

- För att här börjar Skärgårdshavet, är Leskinens korta och för henne självklara svar.

Att det är havet Leskinen vill måla klarnade för henne då hon var nio år gammal. Under en höststorm på Sibbofjärden i sin pappas båt insåg hon hur vackert havet är. Här emellan har Leskinen dock gjort annat, som att vara musiker i trettio år och så har hon varit med om en seglingsresa från Senegal.

- Havet är det svåraste jag vet och det mest fascinerande. Mest krävande är det att måla ett tomt hav, säger Leskinen.

Hon förklarar att det finns oändliga möjligheter då man ska måla havet. Havet kan vara vilken färg som helst – i julihettan målade Leskinen röda heta vågor.

Någon brådska har Leskinen inte då hon målar hav – en enda målning kan ha väldigt många olika lager. En av målningarna i raden har hon jobbat med i 600 timmar.

Under arbete just nu är bland annat målningen Sjunde vågen på Erstan, som ska ställas ut i Forum Marinum nästa år. Än så länge finns bara havet och några skymtar av land, men duken ska så småningom fyllas med tio fartyg, bland annat Suomen Joutsen, Sigyn, Bore, en lotskutter och en polisbåt.

- Fartyg som inte kan segla mera ska få segla igen, säger Leskinen om denna målning som hon har planerat i tio år. Utställningen Hälsningar från Östersjön kan man bekanta sig med i Galleri Fyren i Forum Marinum fram till den 14 november.

Intervju/Åbo Underrättelse 10.10.2021