en sv
Itäiseltä Suomenlahdelta
Merihelenan atelje

Maalaan merimaalaukseni öljymaalauksen kerrostekniikalla akryylipohjalle.

Päästä veistetyt suurikokoiset aaltomaisemat ovat elämän meriä ja samalla minun henkilökohtaisia sielunmaisemia. Olen täydellisesti kotona, kun saan täyttää kankaan ääriään myöten toinen toistaan suuremmilla aalloilla, ja vielä enemmän innoissani olen hukattuani horisontin lisäksi myös aallonpohjan.

Kotoisat myrskynäkymät heijastuvat omista kokoelämän pituisista myrskykokemuksistani merellä. Ikävä merelle aaltojen keskelle saa minut säätämään merieni tunnelmaa raa'asta todellisuudesta symbolistisempaan allegorismiin. Sielunmaiseman meret seuraavat omia tunnetiloja. Välillä kankaalle syntyy hurjia ja pelottavia meriä. Seuraavaksi on kauniin ja kiltin aallokon vuoro

Maalaustarinoita Itämerestä

Itämeri on minun teemani vuodesta 2004 alkaen ja vaihtuvanväriset ja-kokoiset aaltomaisemat ovat tämän meriteeman eri varioaatioita. Maalasin ensin subjektiivisesti Suomen meriä, mutta sitten ymmärsin objektiivisesti, että kaikki Suomen meret ovat Itämeren osia.

Maalaustarinoita Itämerestä on elämänpituinen maalausteema muinaista Itämerta kuvaaville aikamaalauksilleni. On huikean antoisaa saada sukeltaa mielessä tämän kotimeren salaisiin, ikuisiin ja ennennäkemättömiin tai ennenkuvittelemattomiin vaiheisiin. Oleskelen mielessäni muinaisella Itämerellä 11.000v sitten Yoldianmeren aaltojen keskellä ja saan katsella, miltä tutun kotimeren aallot silloin näyttävät.
Maalaustyössä muinaismerien kanssa löytyy pensselin sauhutessa yhä uusia aaltokonstruktioita, rytmivariaatioita ja paletin melodioita. Merimaalaus lähtee liikkeelle rytmistä ja väri on sen melodia. Näistä syntyy sointiväri. Harmonia tulee mukaan loppulaseerauksissa. Maalaan värimeriä mielialan mukaan. Välillä en jaksa ruskeaa ja hyppään siniseen. Sitten kaipaan äänetöntä, meteliä tuottamatonta synkkää tummaa väriä; indigoa, joka soi päässäni ges-duurissa. Tästä syntyy mahtavan hiljainen merimaalaus, täydellisen rauhan meri.

Itämeren Maalaustarinat kattaa kaikki mahdolliset ajatuksissani olevat muunnelmat tästä merestä:
historialliset vaiheet, maantieteellisen jaotuksen, Itämeren kansallisperäiset nimi- tykset, meren vuorokauden-tai vuodenajan vaihtumiset, taiteen kulttuuriaikakaudet ja lopuksi tulee mukaan 2000-luku: Itämeren surkean nykytilan kuvaaminen.

Merimaalauksia Itämeren tästä päivästä historiaan, viimeisen jääkauden päättymisen jälkeen 10.000 vuotta sitten. Lisäksi ikimuinaismeri Eemmeri. Värit muinaisiin meriin tutkin ja tulkitsen Itämeren historiasta ja sen kulloisestakin laajuudesta ja vedenkorkeudesta, luolamaalauksista, vanhoista kartoista, piirroksista ja maalauksista. Teen asiantuntijahaastatteluja ja tutkin museoita.

Merihelena Leskinen

Maalaustarinoita Itämerestä

Itämeren osat Suomen vesialueilla

Itämeren historialliset vaiheet

Itämerta kutsuvat Itämereksi suomalaiset, ruotsalaiset ja saksalaiset

Itämeren vuoro-, vuorokauden-tai aikakauden vaihtuminen

Taiteen ja kulttuuriaikakausien vaihtuminen nykyaikaan

www.merihelena.fi - Taidemaalariliiton jäsen

Eemmeri luonnos

1. Eemmeri luonnos

Yoldiameri

Yoldiameren historia

Yoldiameri sai nimensä kylmän suolaisen veden..

Lue lisää

2. Yoldiameri työvaihe

Litorinameri

3. Litorinameri, öljy 2016, 160cm x 240cm

Kaaoslahti luonnos

Faktaa Suomenlahdesta

Lue lisää

Kaaoslahti luonnos, 100cm x 200cm

Kaaoslahti tyovaihe

Kaaoslahti työvaihe 16.10.2020

Muinainen Itämeri matkalla

Muinainen Itämeri näyttelymatkalla

Muinainen Itämeri

Muinainen Itämeri, öljy 2019, 137cm x 200cm

Sinus Codanus

9. Sinus Codanus

Sinus Codanus työvaihe

Sinus Codanus työvaihe 4.9.2020

Mare Balticum työvaihe

Mare Balticum työvaihe 15.10.2020

Mare Balticum

10. Mare Balticum, öljy 2020, 100cm x 150cm

Sydväst 25ms

13. Sydväst 25ms, öljy 2018, 100cm x 150cm

Menneisyydenmeri

25. Menneisyydenmeri, öljy 2019, 100cm x 150cm

Tulevaisuudenmeri

26. Tulevaisuudenmeri, öljy 2019, 100cm x 150cm

Keskiajanmeri

27. Keskiajanmeri, öljy 2016, 120cm x 190xm

Suomenlahden laivaruuhka

30. Suomenlahden laivaruuhka, öljy 2016, 27cm x 60cm