Sinus Codanus
Merihelenan atelje

Atelje Ruokolinna 9.10.2020

Merihelena Leskinen

Mare Balticum, merimaalauksia muinaiselta Itämereltä

Työssäni maalaan merta ja kerron katsojalle meren tarinaa, jonka hän haluaa kuulla. Fix-ideeni oli meren anatomian ja rytmin opetteleminen ulkoa, jotta pensseli liikkuisi kankaalla vapaasti ilman mitään rajoitteita. No eihän se niin mene. Aivojen pitää ihan itse ratkaista kaikki kimurantit kommervinkit tapaus tapaukselta. Kyse onkin siis aivojumpasta.

Maalaan mereni kankaalle öljymaalauksen kerrostekniikalla. Usein tai joskus pohjustan työt akryylivärillä. Käytän nopeaa pensseliä tai hidasta, leveää pensseliä tai nollavitosta, rättiä tai vaahtomuovinpalasta.

Päästä veistetyt suurikokoiset aaltomaisemat ovat elämän meriä ja samalla minun henkilökohtaisia sielunmaisemia. Olen täydellisesti kotona, kun saan täyttää kankaan ääriään myöten toinen toistaan suuremmilla aalloilla, ja vielä kun olen saanut hukata paitsi horisontin, myös aallonpohjan. Ankarassa merenkäynnissä tuntuu kuin vatsanpohjassa olisi ilmaa, ja myös tunnelma on silloin hyvin tiheä.

Kotoisat myrskynäkymät heijastuvat omista kokoelämän pituisista myrskykokemuksistani merellä. Ikävä merelle aaltojen keskelle saa minut säätämään merieni tunnelmaa raa'asta todellisuudesta symbolistisempaan allegorismiin. Sielunmaiseman meret seuraavat omia tunnetiloja. Välillä kankaalle syntyy hurjia ja pelottavia meriä. Seuraavaksi on kauniin ja seesteisen aallokon vuoro, kuten nyt on laita seuraavan näyttelyni nimimeri Mare Balticumin kanssa; ihanan punainen kaunis ja kiltti merenkäynti ?

Mare Balticum, muinaisen Itämeren aikamaalaukset

Itämeri on minun teemani vuodesta 2004 alkaen ja vaihtuvanväriset ja-kokoiset aaltomaisemat ovat tämän meriteeman eri varioaatioita. Maalasin ensin subjektiivisesti Suomen meriä, mutta sitten ymmärsin objektiivisesti, että kaikki Suomen meret ovat Itämeren osia.

Mare Balticum on elämänpituinen maalausteema muinaista Itämerta kuvaaville aikamaalauksilleni. On huikean antoisaa saada sukeltaa mielessä tämän kotimeren salaisiin, ikuisiin ja ennennäkemättömiin tai ennenkuvittelemattomiin vaiheisiin. Oleskelen mielessäni muinaisella Itämerellä 11.000v sitten Yoldianmeren aaltojen keskellä ja saan katsella, miltä tutun kotimeren aallot silloin näyttävät.
Maalaustyössä muinaismerien kanssa löytyy pensselin sauhutessa yhä uusia aaltokonstruktioita, rytmivariaatioita ja paletin melodioita. Merimaalaus lähtee liikkeelle rytmistä ja väri on sen melodia. Näistä syntyy sointiväri. Harmonia tulee mukaan loppulaseerauksissa. Maalaan värimeriä mielialan mukaan. Välillä en jaksa ruskeaa ja hyppään siniseen. Sitten kaipaan äänetöntä, meteliä tuottamatonta synkkää tummaa väriä; indigoa, joka soi päässäni ges-duurissa. Tästä syntyy mahtavan hiljainen merimaalaus, täydellisen rauhan meri.

Pääteema Mare Balticum kattaa kaikki ajateltavissa olevat variaatiot, muunnelmat:
historialliset vaiheet, maantieteellisen jaotuksen, Itämeren kansallisperäiset nimi- tykset, meren vuorokauden-tai vuodenajan vaihtumiset, taiteen kulttuuriaikakaudet ja lopuksi tulee mukaan 2000-luku: Itämeren surkean nykytilan kuvaaminen.

Valmiit/työn alla olevat meret on luettelotekstissä lihavoitu ja niistä on netissä kuva.

Merihelena Leskinen

MARE BALTICUM, merimaalauksia Itämeren muinaismeristä

Itämeren historialliset vaiheet:

Eemmeri luonnos

1. Eemmeri luonnos

Yoldiameri

Yoldiameren historia

Yoldiameri sai nimensä kylmän suolaisen veden..

Lue lisää

2. Yoldiameri työvaihe

Litorinameri

3. Litorinameri, öljy 2016, 160cm x 240cm

Kaaoslahti luonnos

Faktaa Suomenlahdesta

Lue lisää

Kaaoslahti luonnos, 100cm x 200cm

Kaaoslahti tyovaihe

Kaaoslahti työvaihe 16.10.2020

Muinainen Itämeri matkalla

Muinainen Itämeri näyttelymatkalla

Muinainen Itämeri

Muinainen Itämeri, öljy 2019, 137cm x 200cm

Sinus Codanus

9. Sinus Codanus

Sinus Codanus työvaihe

Sinus Codanus työvaihe 4.9.2020

Mare Balticum työvaihe

Mare Balticum työvaihe 15.10.2020

Mare Balticum

10. Mare Balticum, öljy 2020, 100cm x 150cm

Sydväst 25ms

13. Sydväst 25ms, öljy 2018, 100cm x 150cm

Menneisyydenmeri

25. Menneisyydenmeri, öljy 2019, 100cm x 150cm

Tulevaisuudenmeri

26. Tulevaisuudenmeri, öljy 2019, 100cm x 150cm

Keskiajanmeri

27. Keskiajanmeri, öljy 2016, 120cm x 190xm

Suomenlahden laivaruuhka

30. Suomenlahden laivaruuhka, öljy 2016, 27cm x 60cm